Snijd deze showstopping in plakjes Zebralaagcake om chocolade- en vanillestrepen aan de binnenkant te onthullen. De marmeringstechniek is verrassend eenvoudig onder de knie te krijgen, en ik zal je laten zien hoe!
Het was rond 2012 toen ik het voor het eerst zag Zebra taarten doet de ronde op populaire foodsites en bakblogs. (Niet te verwarren met deze beroemde Zebra Cakes.) Snijd de cake aan om grafische strepen van chocolade te onthullen die gemarmerd zijn tegen vanille. Het effect is zo oogverblindend dat het lijkt op zebrastrepen.
Meer dan een decennium later probeer ik het zelf. Destijds waren er zoveel iteraties die rondzweven, ik zag de noodzaak er gewoon niet van in. Pas onlangs vond ik bekende inspiratie voor een nieuwe draai aan deze taart. A strooi-tastisch, funfetti-fied versie gemaakt met regenboogconfetti-hagelslag gevouwen in het vanillebeslag.
Dit was een suuu-uper leuke cake om in elkaar te zetten, en de marmertechniek is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ik was echt verrast dat mijn eerste poging zo goed bleek te zijn. Ik ben al van plan er nog een te maken! Bekijk zeker de video aan het einde van deze blogpost. Misschien vind je het een handige gids voor het maken en samenstellen van je eigen zebralaagcake.
Maak het vanillebeslag.
Sla eieren in! Omdat deze cake een hele hoop eiwitten gebruikt. (Niet alleen in het cakebeslag, maar ook in het glazuur!) Dit witte-vanillebeslag komt snel en gemakkelijk samen. Het maakt een groot volume, dus gebruik een grote kom!
Maak het chocoladebeslag.
Klop een basis van chocoladebeslag met donkere cacaopoeder, eidooiers en melk. Meng vervolgens 3 kopjes van het witte vanillebeslag. ik gebruikte zwart cacaopoeder om de meest gedurfde streep mogelijk te krijgen. Het is dezelfde cacao waar ik voor heb gebruikt deze Oreo Cupcakes, en de smaak is heerlijk. Normaal donkere cacaopoeder zal ook goed werken.
Meng er wat hagelslag door!
Mini regenboog confetti hagelslag maak deze taart zo vrolijk! Je kunt ze weglaten uit dit recept als je dat liever hebt. Als je echter net als ik bent en een vleugje kleur tegen een gedurfde grafische streep niet kunt weerstaan, vouw dan ongeveer 1/2 kopje in.
Leg de beslagen op elkaar.
Gebruik maatbekers van 1/4 kop of schep ijslepels voor elk beslag en verdeel het vanille-gestrooide beslag in het midden van de pan. Ga verder met 1/4 kop chocoladebeslag direct bovenop de vanille geplaatst. Ga door, herhaal deze techniek en tik af en toe met de bodem van de pan op het aanrecht om het beslag te helpen verspreiden. De lagen moeten verschijnen als concentrische ringen. Mijn eerste poging is verre van perfect, maar uiteindelijk is het toch best schattig geworden. Ik denk dat mijn volgende poging er nog beter uit gaat zien, nu ik weet wat ik kan verwachten.
Bak en egaliseer.
Plaats de pannen in een voorverwarmde 350° F-oven. Terwijl de cakes rijzen, vormen ze een koepel in het midden. Nadat ze zijn afgekoeld, zet je ze plat. Ziet dat er niet cool uit? Hypnotiserend zelfs!
Zwitserse meringue botercrème.
Zwitserse meringue-botercrème voegt precies de juiste hoeveelheid zoetheid toe aan de gemarmerde spons. Als je een beginneling bent in het maken van deze botercrème, dan kun je mijn instructievideo bekijken in deze blogpost.
Ganache infuus.
Ik zal altijd dol zijn op een dripcake! De chocoladeganachedruppel op vanille Zwitserse meringue botercrème verbindt de smaken van de cakelagen echt met elkaar.
Voeg een feestmascotte toe!
Hoe schattig is deze zebratopper? Het is maar een klein beeldje dat je bij de meeste discountwinkels op de speelgoedafdeling kunt vinden (of hier). We hebben het aangekleed met een zelfgemaakte mini pompon ketting en kartonnen feestmuts.
Gooi er wat extra confetti-hagelslag op en je hebt een fijne feesttaart!
Een van mijn favoriete dingen aan deze taart met zebralagen is dat elke plak uniek is! Geen twee hetzelfde! Elke portie is als een origineel stukje eetbare kunst.
Het cakerecept is aangepast van Taartperfectie van Martha Stewart boek (waar ik van hou). Het kruim van de cake is strak maar nog steeds vochtig. Het doet me een beetje denken aan pondcake, maar dan iets lichter. Samen met de Zwitserse meringue botercrème snijdt het als een droom! De spons is licht chocoladeachtig – de pure chocolade is goed in balans met zijn vanille-tegenhanger. Ik hoop dat je er net zoveel van houdt als ik!
Nog een ding – Ik zou graag willen dat je het invult deze supersnelle peiling! Waar zou je meer van willen zien op Sprinkle Bakes? Het formulier vraagt om uw e-mailadres om uw antwoord in te dienen. We delen of verkopen uw gegevens nooit. Als u al bent geabonneerd op updates, wordt u niet opnieuw geabonneerd door uw e-mailadres op te geven. Hartelijk bedankt!
Zebralaagcake
Zebra taartlagen
- 4 kopjes meel voor alle doeleinden
- 1 eetlepel plus 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels koosjer zout
- 7 eiwitten
- 3 eidooiers
- 2 ½ kopjes kristalsuiker
- 2 kopjes volle melk verdeeld
- ½ beker ongezouten boter gesmolten
- 1/3 beker zonnebloemolie of plantaardige olie
- 1 eetlepel puur vanille extract
- ½ beker onzoete zwarte cacaopoeder
- ½ beker mini regenboog confetti hagelslag plus meer voor garnering
Zwitserse meringue botercrème
- 5 eiwitten
- 1 beker kristalsuiker
- Kneep van zout
- 1 pond. ongezouten boter op kamertemperatuur
- 2 theelepels vanille-extract
Drip van chocoladeganache
- 1/2 beker halfzoete chocoladeschilfers
- ¼ beker heavy cream
- 1 eetlepel lichte glucosestroop toegevoegd voor glans, dit is optioneel
Zebra taartlagen
- Verwarm de oven voor op 350F. Smeer twee 9-inch taartvormen in met kookspray en bekleed de bodems met perkamentcirkels.
- Klop in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
- Klop in een aparte grote kom de eiwitten en kristalsuiker door elkaar. Meng op middelhoog tot schuimig en goed opgenomen, ongeveer 2 minuten. Klop 1 1/2 kopjes melk, gesmolten boter, zonnebloemolie en vanille erdoor tot een gladde massa. Voeg het bloemmengsel toe en klop tot een glad en klontvrij mengsel, ongeveer 2 minuten.
- Klop in een andere grote kom de eierdooiers, de resterende ½ kopje melk en het zwarte cacaopoeder door elkaar. Voeg 3 ¼ kopjes vanillebeslag toe aan het cacaomengsel en klop tot een gladde en uniforme kleur.
- Vouw de regenbooghagelslag met een rubberen spatel door het vanillecakebeslag.
- Gebruik maatbekers van ¼ kopje, of schep ijslepels (capaciteit van 2 oz), portie ¼ kopje vanille-sprenkeldeeg in het midden van de pannen. Schep vervolgens ¼ kopje chocoladebeslag in elk midden, direct bovenop het vanille-gestrooide beslag. Ga door met dit proces, schep het beslag in het midden van de pannen en tik af en toe met de bodem van de pan op het aanrecht om de beslagen gelijk te maken. Doe dit totdat al het beslag is gebruikt en ze verschijnen als concentrische ringen in de pannen.
- Bak de cakejes 35-40 minuten (de mijne iets langer, namelijk 45 minuten) tot het midden gewelfd en gezwollen is. Een tandenstokertester zou er bijna schoon uit moeten komen (de mijne had wat kleur vanwege een gesmolten confettistrooisel.) Breng de pannen over naar een rooster om 10 minuten af te koelen en laat ze dan volledig afkoelen op een rooster. Nadat de cakes zijn afgekoeld, maakt u ze waterpas met een gekarteld mes. Ze kunnen ook in plasticfolie worden gewikkeld en in de koelkast worden geplaatst om een nacht te staan. Ik merk dat de korst zachter wordt en dat ze gemakkelijker te egaliseren zijn na een nacht in de koelkast.
Zwitserse meringue botercrème
- Zet een pan voor 1/3 gevuld met water op middelhoog vuur. Breng aan de kook.
- Combineer het eiwit, de suiker en het zout in een grote roestvrijstalen kom. Zet de kom op het kokende water en kook al roerend. Kook tot het mengsel heet is (110°F) en je geen suikerkorrels meer voelt wanneer het mengsel tussen je vinger en duim wordt gewreven. Breng het hete mengsel over in de kom van een keukenmixer met de garde. Klop op hoge snelheid gedurende 5-7 minuten of tot een dikke, glanzende meringue ontstaat die stijve pieken vasthoudt. De kom moet koel aanvoelen. Als dat niet het geval is, zet de meringue dan 10 minuten in de kom in de koelkast. Plaats de kom terug in de mixer en verwissel het gardehulpstuk voor het peddelhulpstuk.
- Klop de boter op kamertemperatuur blokje voor blokje door de meringue op medium-lage snelheid, wachtend om het volgende blokje toe te voegen wanneer het vorige blokje verdwijnt. Het beslag zal leeglopen door de toevoeging van boter en kan er zelfs gestremd uitzien (als de boter ook maar een klein beetje koud was, gebeurt dit), maar dit is normaal. Als alle boter is toegevoegd, klop je het mengsel op hoge snelheid tot het licht van kleur en luchtig is, ongeveer 5 minuten. Klop het vanille-extract erdoor.
- Leg een taartbodem op een taartkarton of serveerschaal. Vul de cake met ongeveer 1 ¼ kopje botercrème. Bedek met een tweede cake. Bestrijk de hele cake met de botercrème en strijk gelijkmatig over de boven- en zijkanten. Zet de frosted cake in de koelkast tot de botercrème hard wordt, ongeveer 30 minuten. Maak ondertussen de ganache afdruipen.
Ganache infuus
- Plaats de chips en room in een magnetronbestendige kom en verwarm gedurende 45 seconden tot 1 minuut op 100% vermogen. Laat het mengsel 1 minuut staan en klop het dan door elkaar tot een gladde ganache. Voeg de glucosestroop toe, indien gebruikt. Laat het mengsel iets afkoelen. Haal de taart uit de koelkast en schep wat van de ganache over de zijkanten van de taart. Gebruik de lepel om de chocolade over de randen te duwen om langs de zijkanten te druppelen. Giet de resterende ganache in het midden bovenaan de cake en strijk glad om het volledig te bedekken.
- Garneer de bovenrand van de cake met nog meer regenboog confetti hagelslag. Top met een schattig zebrabeeldje, als je zo geneigd bent.
- Bewaar de taart in de koelkast. Breng voor het serveren op kamertemperatuur.