Een simpele draai aan een klassieke cake maakt dit Chocolade Ricotta Taart rijk van smaak en vochtig van structuur. Probeer het deze week eens uit!
Ik heb de lekkerste en meest simpele chocoladetaart die je dit weekend kunt maken. In feite heeft deze slechts twee elementen (cake en botercrème) en maakt een kleine tweelaagse cake van 15 cm.
Chocolade Ricotta Taart
Mijn favoriete taart is van mij Olijfolie Ricotta Taart met aardbeien-basilicumvulling en citroen-mascarpone glazuur. De smaken zijn hemels en de textuur van de cake is anders dan alle andere, dankzij twee kopjes ricotta.
Laat je echter niet afschrikken door het idee van kaas in een cake! Deze cake smaakt helemaal niet naar kaas. De ricotta creëert en houdt vocht vast. Het verbetert ook de textuur van de cake en minimaliseert de zoetheid.
Omdat de ricotta cakelagen enkele van mijn favoriete lagen aller tijden zijn, net als mijn chocoladetaartlagen, vroeg ik me af hoe het zou zijn om de twee te combineren.
Laat me je vertellen – het zijn allemaal goede dingen! Het is niet zo donker als mijn pure chocoladetaart, maar het heeft een stevigere textuur. In werkelijkheid, het is heel erg een mix van mijn donkere chocoladetaart en mijn melkchocoladetaart.
Het toevoegen van een beetje cacaopoeder van pure chocolade aan het recept voor ricottacake bleek precies zoals ik had gehoopt: vochtig, rijk, decadent, heerlijk!
Het belang van goede kwaliteit chocolade
Bij het maken van elk soort chocoladedessert, raad ik altijd aan om pure chocolade van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals Callebaut’s Extra Brute Cacao Barry. Dit cacaopoeder, en andere van dezelfde kwaliteit, bevatten meer vet dan een merk uit de supermarkt, wat betekent dat je cakes en andere gebakken producten meer vocht zullen bevatten. Bovendien zal de smaak van zo’n cacaopoeder de rijkdom van de chocoladesmaak in je cake versterken. Dus, niet beknibbelen op de chocolade. Dit is een plek om uit te geven om de best smakende cake te garanderen!
Beste Chocolade Botercrème
Dit is DE BESTE chocoladebotercrème. Het is rijk aan smaak en heeft de mooiere zijdezachte, gladde textuur. Voor een halve batch, om mee te gaan met onze kleine cake, gebruik je 5 ons pure chocolade, wat zware slagroom, poedersuiker (uiteraard gezeefd), vanille en zout. Hieronder heb ik een aantal tips voor het maken van de lekkerste buttercream frosting.
Hoe maak je de beste botercrème glazuur
Volg mijn tips om deze zijdezachte botercrème te krijgen: HOE MAAK JE DE BESTE BOTERCRÈME
- Zeef je poedersuiker
- Gebruik licht koude boter
- Gebruik zware slagroom
- Klop gedurende 5 minuten
- Roer met de hand
Bekijk het hierboven gelinkte bericht voor meer informatie over elke stap om er zeker van te zijn dat je de beste buttercream frosting krijgt. En vergeet niet dat deze stappen kunnen worden gebruikt voor elk recept voor botercrème op mijn blog.
Vergeet niet!
Voor chocoladebotercrème specifiek, vergeet niet om de room en chocolade eerst samen te verwarmen. Vervolgens roer je het mengsel totdat het een gladde ganache wordt. Zodra de ganache iets is afgekoeld, voeg je het mengsel toe aan de boter en ga je verder met het maken van de botercrème volgens de instructies.
Andere cakerecepten waar je dol op zult zijn
VOOR DE TAART
- 1 beker (120 g) bloem voor alle doeleinden
- 1/3 beker (39,3 g) donkere cacaopoeder van goede kwaliteit
- 1 1/2 theelepels (6 g) bakpoeder
- 1/2 theelepel (3 g) zout
- 1/2 beker (109 g) druivenpitolie
- 3/4 kopjes plus 2 eetlepels (175 g) kristalsuiker
- 2 eieren, kamertemperatuur
- 1 beker (250 g) ricotta, op kamertemperatuur
Voor de botercrème
- 5 ons halfzoete of bitterzoete chocolade
- 3 eetlepels (45 g) zware slagroom
- 1 kopjes (226 g) ongezouten boter, een beetje koud
- 2 1/2 kopjes (312,5 g) poedersuiker, afgemeten en vervolgens gezeefd
- 1 theelepel (4,2 g) vanille-extract
- Kneep van zout
VOOR DE TAART
- Verwarm de oven voor op 325 graden C. Spuit twee 6-inch ronde taartvormen in met anti-aanbakspray, bekleed de bodems met bakpapier en spuit opnieuw. Opzij zetten.
- Klop in een middelgrote mengkom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout door elkaar. Opzij zetten.
- In de kom van een keukenmixer uitgerust met de paddle-bevestiging, klop de olie en suiker op gemiddelde snelheid gedurende ongeveer 1 tot 2 minuten.
- Voeg de eieren een voor een toe tot ze zijn opgenomen. Schraap langs de zijkanten van de kom. Zet de mixer op middelhoge snelheid en klop nog een minuut.
- Voeg met de mixer op laag afwisselend het bloemmengsel en de ricotta toe, beginnend en eindigend met de bloem. Combineer tot het is opgenomen.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee cakevormen (ongeveer 14 ons beslag in elke pan) en bak gedurende 25 tot 30 minuten of tot een tandenstoker die in het midden van de cake is gestoken eruit komt met slechts een paar vochtige kruimels.
- Haal de pannen uit de oven en laat de cakes ongeveer 15 minuten in de pannen afkoelen voordat ze op een rooster worden omgedraaid om volledig af te koelen. Eenmaal afgekoeld, kunt u het afdekken met plasticfolie en een nacht in de koelkast of in de vriezer bewaren.
Voor de botercrème
- Verwarm in een magnetronbestendige kom de room en chocoladestukjes ongeveer 30 tot 45 seconden. Verwarm indien nodig nog eens 20 tot 30 seconden. Roer om te combineren en creëer een zijdezachte, gladde textuur. Zet opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter in de kom van een keukenmixer met een peddelbevestiging ongeveer 2 tot 3 minuten tot hij licht en luchtig is.
- Voeg de chocoladeganache op kamertemperatuur toe aan de boter en klop tot het mengsel glad is.
- Terwijl de mixer op lage snelheid draait, voeg je geleidelijk de gezeefde poedersuiker toe, kopje voor kopje, terwijl je tussen elke toevoeging een beetje mengt.
- Roer de vanille en het zout erdoor.
- Zet de mixer op middelhoge snelheid en klop nog eens 3 tot 5 minuten. De botercrème wordt lichter van kleur en textuur.
MONTAGE
- Plaats de eerste taartvorm met de bovenzijde naar boven in het midden van een taartkarton of taartplateau.
- Verdeel gelijkmatig ½ kopje botercrème over de cakelaag.
- Leg de tweede cakelaag met de bovenkant naar beneden op de botercrème.
- Smeer de hele cake in met een dun laagje botercrème. Bevries de cake gedurende 10 tot 15 minuten om de kruimellaag in te stellen.
- Zodr